Freshly Cosmetics

“L’objectiu que tenim és demostrar que 
hi ha una altra manera de fer cosmètica”

Salva Marsal, Communications & Corporate Press Manager

EDFP

Amb tres paraules, com definiu la vostra empresa?

SM

Nativa, digital i sostenible.

EDFP

Perquè ho entenguem els que no som nadius digitals, què vol dir això?

SM

Al final és una empresa; doncs això: que va néixer a través del canal de distribució online. Després, amb el pas dels anys, hem anat creixent, però el principal focus de comunicació i el principal focus al principi de Freshly, l’any 2016, va ser tot venda a través d’Internet.

EDFP

La seu de la vostra empresa és a Reus. Teniu botigues a Barcelona, Madrid, València, Londres… Com ho feu per seguir sent una empresa arrelada al territori i amb impacte, en aquest cas, a les comarques de Tarragona?

SM

Sempre hem volgut, o sempre ens ha agradat dir, i al final perquè ho creiem, i des del principi els fundadors ho han demostrat. Ells van estudiar a la URV, a Tarragona, van començar a Redessa, el viver d’empreses de Redessa. Es van anar fent grans allà i llavors ja van decidir, d’alguna manera, buscar un altre lloc, que és el Freshly Park, són les oficines on estem ara. I a Gandesa el mateix; el primer centre logístic va començar a casa dels pares del Miquel, i llavors va anar creixent a Batea i llavors va anar creixent, vam anar a Gandesa, vam llogar una nau, una altra, una altra, una altra, fins a arribar a les set naus que tenim ara actualment i amb previsió d’inaugurar un nou centre logístic aquest any. I una mica el que volem és això, és tornar-li al territori tot el que ens ha donat. Al final creiem que d’aquesta manera, si els ingredients són de proximitat, si els laboratoris són de la zona, si fabriquem aquí, doncs d’alguna manera podrem tornar. Tot aquest impacte al territori és el que volem.

EDFP

Us costa això? Us costa que tota la cadena passi pel territori, o sigui, pel costat de casa?

SM

Probablement és més complicat que si tens, per exemple, un centre logístic a Barcelona; afegeix complicacions, però al final som una marca nativa digital, com dèiem abans. Al final és igual tenir un centre logístic aquí o un centre logístic allà, perquè l’únic que has de fer és fer les comandes i enviar- les. I t’és igual fer-les des d’aquí que fer les des d’allà. Sí que potser afegeix, en el tema també de captació de talent… Al final a Reus també som unes 200. En total, som unes 230  persones; a Reus som unes 130, una cosa així. Llavors, és clar, també al final captar gent, ja no només de Catalunya, sinó de fora: del Regne Unit, d’Itàlia, de França, de Portugal, que venen expressament per treballar a Freshly, i que vinguin a Reus. Probablement seria més fàcil que vinguessin a Barcelona, però al final, si venen, també és perquè estem oferint-ho. És un projecte engrescador i ells també se senten atrets per aquest projecte.

EDFP

Freshly Cosmetics és una empresa que neix el 2016, que té vocació de generar valor compartit, per què? Voluntat, necessitat, oportunitat?

SM

Al final és una mica com va néixer la companyia. Òbviament les companyies han de generar riquesa, han de generar beneficis per seguir creixent, i això és el que fem. Però, d’alguna manera, també des del principi vam començar a col·laborar amb organitzacions tant nacionals com internacionals per tornar-li al planeta el que ens està donant a nosaltres. O sigui, al final tots els ingredients són naturals, o més del 99 % d’ingredients són d’origen natural. Llavors, d’alguna manera, li devem molt al planeta i volem tornar-l’hi d’aquesta manera. Al final és això, és com si nosaltres col·laborem amb una ONG per plantar arbres o si estem d’alguna manera també agafant els ingredients o extraient els ingredients naturals de llocs propers, també ajudem el planeta, i al final és una mica això. Tenim una estratègia que es diu Planet First, que és el Planet el Primer, perquè realment ho creiem i perquè realment des del principi és alguna cosa per la qual hem apostat i ens ha funcionat.

EDFP

Dieu que sou una empresa 100 % horitzontal. Què significa?

SM

Sí al final és una mica… Òbviament, a totes les empreses hi ha jerarquies, però per dir-ho d’alguna manera a Freshly tots ens asseiem en illes que som tots iguals, tots estem un al costat de l’altre. D’aquesta manera també es generen alguns impactes entre equips. Fem moltes dinàmiques d’equip, no hi ha —hi són, però no estan marcades— aquestes jerarquies. Al final, tots som el mateix: des d’atenció al client, customer love, des de la gent que fa les comandes al centre logístic… Al final, si alguna d’aquestes petites peces de l’engranatge falla, falla tota l’empresa, i llavors és una cosa que creiem que hem de fer, hem fet i seguirem fent en el futur.

EDFP

També hi ha una paraula, la transparència, que destaqueu en la filosofia de Freshly. Què és el que feu, en aquest sentit?

SM

Va molt lligat a això de què parlàvem ara de l’horitzontalitat. Al final, tots els treballadors, tots els membres de l’equip de Freshly tenim accés als plans de màrqueting, tenim accés a tots els projectes de l’empresa, tenim accés als business plans. O sigui, sabem molt quines seran les passes que farà l’empresa en el futur. Llavors, d’alguna manera, això també dona com molta tranquil·litat als treballadors, als membres de l’equip, perquè no hi ha sorpreses i al final també és una manera com d’anar tots a una i d’aconseguir els objectius, perquè al final l’objectiu que tenim, l’únic objectiu podríem dir que tenim, és això: és apropar la cosmètica natural i demostrar que hi ha una altra manera de fer cosmètica, com la que s’havia fet des de fa 50, 60 anys.

EDFP

Reptes estratègics al voltant del valor compartit: quins són a curt i a mitjà termini?

SM

Jo crec que al final és seguir fent el que estem fent. Intentar posar aquest granet de sorra tant a tot el que és la gestió del territori, col·laboració amb organitzacions del territori, etcètera, per seguir sent un referent i per seguir sent una empresa, que al final és una mica el que dèiem abans. Òbviament, s’ha de buscar el benefici per seguir creixent, i això és el que volem, perquè al final volem arribar a tot el món. Però creiem, i ho creiem profundament, i ho creiem des del principi, des del 2016, que només aportant aquest valor compartit a la societat podrem seguir creixent i la gent també ens anirà seguint.

EDFP

L’energia que consumiu, d’on prové? Perquè en això també hi heu posat la banya.

SM

Sí, la majoria de l’energia, tant del centre logístic com del Freshly Park, de les nostres oficines, es fa a través de plaques fotovoltaiques. I és això, al final tots tenim com aquests petits gestos que, més enllà d’això, que al final és com a gran escala, també si uns quants venim des de Cambrils, compartim cotxe; els que viuen a Reus venen a les oficines amb patinet, amb bici, etcètera. O sigui, també fem moltes accions de més potser petit abast, però que el dia a dia, si anem sumant moltes accions, al final són molt grans i també ajudem. Intentem ajudar el planeta posant-hi el nostre granet de sorra.

EDFP

El 75 % de la plantilla són dones. Si aquesta xifra és la correcta, també els llocs de presa de decisions; és important això per la vostra empresa? I per què?

SM

No crec que sigui… Moltes vegades ens pregunten què per què no ha sigut una cosa buscada. Al final no és ni perquè estem al sector cosmètic ,ni perquè hàgim volgut que el percentatge sigui així d’alt. És una cosa que s’ha anat donant i que des del principi eren tres fundadors: hi havia la Mireia, hi havia el Miquel i hi havia el Joan. Era un 33 %, però a mesura que va anar evolucionant l’equip i a mesura que es van anar contractant nous perfils, es va apostar per dones, però no per cap cosa concreta. Al final perquè es va anar donant, i d’alguna manera és una cosa molt natural a l’empresa.

EDFP

Per què creieu que us mereixeu aquest reconeixement?

SM

Al final, nosaltres sempre diem el mateix no treballem pels reconeixements. És obvi que són una empenta per seguir fent el que fem dia a dia, però sempre ho hem dit molt clar tant la Mireia, el Miquel, tota la plantilla: quan rebem un reconeixement, òbviament, ens fa molt feliços a tot l’equip. Ho celebrem, perquè a Freshly també ens agrada celebrar-ho tot, però no és una cosa que nosaltres diguem: hem de fer el dia a dia o hem de treballar el dia a dia per aconseguir premis. No, hem de treballar el dia a dia per seguir fent un món millor i per seguir oferint els millors productes que puguem i, si després també que vinguin altres coses, genial i les rebrem sempre amb els braços oberts.

EDFP

Sou una empresa jove, porteu sis anys, perquè naixeu el 2016. Fem aquest exercici: d’aquí a sis anys, com t’imagines que serà la Freshly Cosmetics del futur?

SM

Al final és molt difícil imaginar el futur, però jo crec que anirem cap a una estratègia molt més híbrida, molt més d’obrir més botigues, ara mateix en tenim quatre, com dèiem. Jo crec que en el futur una mica l’estratègia de Freshly i l’estratègia de moltes empreses passa per aquesta omnicanalitat. S’ha demostrat amb la pandèmia que les marques que érem natives digitals ens vam poder adaptar molt ràpid als canvis. Hem crescut molt i hem crescut molt aquests dos últims anys de pandèmia, però ara creiem que és el moment de fer un pas. Ara, de moment, consolidar, però l’any que ve començar a fer aquests passos cap a aquesta estratègia híbrida de botigues i online, que al final creiem que podem oferir les dues coses, o sigui, les millors coses dels dos mons. I creiem que és una cosa que serà el futur.

EDFP

Gràcies.

SM

Gràcies.

EMPRESA

Freshly Cosmetics, S.L.

ACTIVITAT

Cosmètica natural, saludable, digital 
i sostenible

SEU

Reus

(Baix Camp)